Monthly Archives: aprilie2015

hi archyive

viyita02Cu ocazia Anului dedicat Vieţii Consacrate, în perioada 17-19 Aprilie 2015, cardinalul Joao Braz de Aviz, Prefectul Congregaţiei pentru Viaţa Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, s-a aflat într-o vizită fraternă în dieceza noastră de Iaşi, la invitaţia mons. Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

Din voinţa cardinalului, Conferinţele Superiorilor Majori şi Superiorelor Majore din România (CSMR şi CRSM) au venit la Mănăstirea Carmelitană de la Luncani, pentru a se întâlni cu eminenţa sa şi să petreacă o zi în dialog, rugăciune şi fraternitate.

La această întâlnire au participat în jur de 150 de călugări şi călugăriţe din întreaga ţară şi din toate ordinele şi congregaţiile religioase prezente pe teritoriul ţării noastre.

Cardinalul Braz de Aviz a sosit la mănăstire însoţit de presfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic din Eparhia Cluj-Gherla, reprezentantul Persoanelor Consacrate în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişnău şi preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

În jurul orei 10:30 eminenţa sa a fost întâmpinat la sosire de presfinţitul Florentin şi de pr. Tiberio Scorrano, priorul mănăstirii. După tradiţia românească toţi oaspeţii de seamă au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de câtre două persoane consacrate îmbrăcate în costume tradiţionale locale.

A urmat, în biserică, un moment de salut din partea părintelui Tiberio, iar preasfinţitul Florentin a prezentat situaţia actuală ale vieţii consacrate în România. Eminenţa sa a ţinut o cuvântare în care a atins mai multe puncte importante ale vieţii consacrate. A fost un moment de formare pentru persoanele consacrate prezente dar şi de îmbărbătare pentru a duce înainte proiectul lui Dumnezeu din care cu toţii facem parte.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de eminenţa sa după care a urmat un prânz frăţesc la care au luat arte toţi cei prezenţi.

După prânz cardinalul Joao Braz de Aviz s-a întâlnit cu cele couă conferinţe ale superiorelor şi superiorilor majori. A urmat un moment de dialog fratern cu toţi participanţii, în care cardinalul a răspuns tuturor întrebărilor făcute de persoanele consacrate. S-a respirat cu adevărat un aer de fraternitate bazată pe încrederea reciprocă.

Ziua s-a încheiat cu rugăciunea vesperelor.

Trebuie amintit faptul că momentele celebrative au fost animate de câtre fraţii novici franciscani conventuali cărora le mulţumim din suflet.

În ciuda vremii ploioase experienţa trăită  împreună a fost foarte profundă şi bogată, tipică vieţii consacrate caracterizată de fraternitate şi comuniune.

Multumim tuturor celor care au avut iniţiativa de a realiza la mănăstirea noastră această întâlnire, celor care s-au implicat pentru buna ei desfăşurare; dar în mod deosebit îi mulţumim lui Dumnezeu care şi-a făcut simţită prezenţa în acea zi şi ne-a dăruit multe haruri îmbelşugate.

Cristos a înviat!

 viyita01