Manastirea


DSCN6537Mănăstirea carmelitană de la Luncani este un lăcaș de cult din biserica romano-catolică, si fost fundată de câtre Ordinul Fraților Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.

Inaugurarea mănăstirii se datorează foarte mult entuziasmului si muncii depuse de mai mulţi frați carmelitani care veneau in perioada verii pentru a dărui aportul lor pentru finalizarea construcției; în mod deosebit au lucrat aici părintele Augustin Bărbut, care s-a implicat în mod deosebit în finalizarea lucrărilor în vederea inaugurării, sub coordonarea părintelui. Tiberio primul prior al mănăstirii.

Inaugurarea ei și sfințirea bisericii a fost făcută de câtre Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în ziua de Sâmbătă 3 august 2003. De atunci a început să fie un punct de referință pentru credincioșii din dieceza de Iași, și în mod special din zona Bacău. Liniștea îmbietoare, precum și prezența vie a lui Dumnezeu care se simte în acest loc, a făcut ca ea să fie chemată, de către persoanele care vin aici, „colț de rai”.

Biserica este destinată devoțiunii publice, în slujba credincioșilor catolici dar și de orice altă confesiune. Este „un loc de reculegere, rugăciune şi pelerinaj, deschis tuturor celor de bunăvoinţă, pentru o Europă unită, un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinţei sale creştineşti atât în trecut cât şi în prezent. Pentru pacea generală, libertatea, adevărul, dreptatea, speranţa şi întelegerea între oameni” (textul este luat de pe placa de marmură care se află la intrarea în mănăstire).

Mănăstirea se află la 15 km de oraşul Bacău, amplasată la poalele unei păduri din satul Luncani, comuna Mărgineni.. Se întinde pe o suprafaţă de 11.654 mp şi este compusă din mai multe clădiri (Biserica, Casa comunității şi două case de reculegere cu posibilitatea de găzduire) care se încadrează în mod armonic cu vecinătăţile şi mediul natural al zonei.

Toată construcţia a fost realizată din ofertele membrilor Familiei Carmelitane din Italia, semn concret pentru a aminti cei două mii de ani de la venirea lui Cristos, semn de comuniune pentru o Europă unită în credinţă.

Din decretul episcopal de consacrare al altarului și de sfințire al acestui lăcaș de cult, citim:


„În conformitate cu normele sfintelor canoane – can. 1217 și 1237 -, după ce au fost terminate toate lucrările de construcție ale centrului de spiritualitate și a mănăstirii Ordinului Carmelit din Luncani, dieceza de Iași, la cererea superiorilor Ordinului Carmelit, fiind respectate toate normele liturgice cu privire la binecuvântarea și consacrarea bisericilor și altarelor, în prezența unui mare număr de credincioși și preoți, prezent fiind și priorul General al Ordinului Carmelit, pr. Joseph Charlmers, în ziua de 3 august 2002

am consacrat cu solemnitate Altarul principal și Biserica de la centrul de spiritualitate a ordinului Carmelit, în cinstea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel și a profetului Ilie.

Prin acest act și această celebrare vrem să aducem slavă lui Dumnezeu prin Fiul său, să arătăm tuturor celor care au avut inițiativa construirii acestui centru de spiritualitate, celor care l-au realizat precum și binefăcătorilor un semn de prețuire și de respect.

În intenția Superiorilor Ordinului Carmelit, centrul de spiritualitate din Luncani vrea să fie „un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinței sale creștine în trecut cât și în prezent”.

Părintele Tiberio Scorrano, Priorul local, coordonatorului lucrărilor, colaboratorilor și specialiștilor, pentru munca depusă și opera realizată, aducem mulțumirea plină de iubire și însoțită de binecuvântarea noastră.”


Mănăstirea este deschisă zilnic de dimineață și până seara și primește pe oricine vine să-l întâlnească pe Dumnezeu prin rugăciune, sfânta spovadă, colocviu spiritual, etc.

Comunitatea carmelitană din Luncani, trăind carisma ei în lume de fraternitate, slujire și rugăciune prin dimensiunea contemplativă, este în slujbă poporului lui Dumnezeu propunând credincioșilor momente de rugăciune după specificul carismei carmelitane, atât de evidențiat în sfinții carmelitani precum Tereza de Avila, Ioan al Crucii, Tereza a Pruncului Isus, Elisabeta a Preasfintei Treimi și mulți alții. Ținând cont tot de specificul carismei carmelitane, toți cei care vin în acest loc pot gusta în mod spiritual experiențele pe care le propunem pentru creșterea lor în credință, în relația cu Dumenzeu și cu aproapele. Momentul de rugăciune biblică este unul din propunerile noastre pentru că, Cuvântul lui Dumnezeu este făclia ce ne conduce pașii spre chipul viu și mereu prezent al lui Dumnezeu, revelat în Isus Cristos.

Centrul de spiritualitate primește grupurile de persoane organizate, pentru zile de rugăciune sau formare, dar și organizează, în colaborare cu laicii carmelitani, zile de reculegere pentru credincioși, părinți, tineri și toate celelalte categorii de credincioși.

Toți sunt bineveniți și așteptați de preasfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel.