Pregatire la Postul Mare. Prima Zi

momento-di-preghiera-a-medjugorjeDragi Prieteni! Vă invităm să ne pregătim împreună pentru intrarea în Postul Mare, pentru miercurea cenușii când vom auzi cu urechile și vom primi cu inima spunându-ni-se: „Amintește-ți omule, că ești tărână și în țărână te vei întoarce!” sau „Convertiți-vă și credeți în evanghelie!”

Să pregătim împreună pământul ființei noastre pentru primirea Duhului lui Dumnezeu care vrea să rostească asupra noastră și în noi aceste cuvinte; ele sunt și vor fi ca roua dimineții, ca ploaia târzie și cea timpurie, fiecăruia după anotimpul spiritual în care se află, fecundând relația noastră cu Dumnezeu și semenii noștri.

Vă invităm se ne amintim, să-ți amintești… Așa cum poporul ales avea poruncă și obligație să-și amintească neîncetat de brațul puternic al Dumnezeului lui Israel care l-a scos din Egipt – „Shema Israel” – tot așa și pe tine, iubirea lui Cristos te constrânge (2Cor 5, 14), te zorește să-ți amintești binefacerile Sale, puterea evangheliei pe care ai primit-o în viața ta.

Amintește-ți – pentru a te deschide gratitudinii… odată născută în inima ta, îl va lăuda pe Dumnezeu, va bucura Inima lui Cristos, te va face fericit… Să ne amintim pentru a aprecia, a primi, a crede și a trăi și mai profund gratutitatea dragostei lui Dumnezeu, în evanghelia Sa vie, Isus Cristos.

Îți propunem să parcurgi, în fiecare zi rămasă până la miercurea cenușii, un stadiu al vieții, amintindu-ți sau căutând și rugăndu-te să găsește prezența iubitoare a lui Isus în el, chiar și atunci când nu ai știut de ea, când nu ai simțit-o. Va fi o parcurgere a trecutului personal prin Iubirea Prezentă. În fiecare zi vom consacra stadiul parcurs iubirii lui Dumnezeu.

În fiecare zi:

  • Invocă-L pe Duhul Sfânt simplu, cu propriile cuvinte, să facă cu tine această călătorie de reîntoarcere prin memoria ta, și roagă-L să o lumineze El, amintindu-ți ceea ce El dorește. Scopul nu este căutarea păcatelor proprii sau ale altora, ci pătrunderea luminii Duhului lui Dumnezeu care-ți va aminti de dragostea și prezența Lui, poate în punctele despre care nici nu știai.
  • Intră în stadiul care ți se va indica în fiecare zi, cu ajutorul textului biblic; intră în el lăsându-te dus către propria ta istorie și rămâi cu Duhul Păcii în ea.
  • Scrie ce bucurii și ce tristeți ai găsit… și pentru fiecare dintre ele, ca într-o litanie a propriei tale vieți, spune din toată inima: „Îmi amintesc Dumnezeul meu, și-Ți mulțumesc pentru prezența Ta!”, sau ceva asemănător, din inimă. Chiar dacă nu ești sigur că ai simțit prezența lui Dumnezeu, sau mai ales dacă vei găsi evenimente, trăiri, situații din cauza cărora te simți și acum rănit și nu înțelegi cum putea fi Dumnezeu prezent în ele – tocmai în aceastea și mai ales în acestea! – repetă insistent, șoptește cu buzele și inima iar și iar – „Îmi amintesc Doamne, și-ți mulțumesc pentru că ai fost prezent!” Va fi litania istoriei tale…
  • Împărtășește: dacă ai pe cineva apropiat, soțul, soția, un prieten bun, un frate de rugăciune, roagă-l să mulțumească împreună cu tine.
  • Rostește rugăciunea propusă pentru consacrarea stadiului vieții pe care l-ai parcurs.
  • O decadă de Rozariu, cu un anumit mister.
  • Dacă ai „găsit” persoane care te-au rănit și încă te doare, în fața Domnului, iartă-le, și, dacă este posibil, mergi și refă legătura cu ele.

Prima zi:timthumb

Vârsta prunciei: încredere versus neîncredere.

Este perioada în care se formează în noi fundamentul imaginii noastre despre Dumnezeu, respectiv al încrederii sau neîncrederii în Dumnezeu, în sine, în viață, în oameni. În acest stadiu se pun bazele virtuții speranței.

Mc 10, 13-16. Tu ești pruncul pe care Isus îl ia în brațe și se supără serios dacă ești rănit în orice fel. Stând în brațele lui Isus, amintește-ți tot ceea ce ți s-a povestit despre nașterea ta și primii doi ani ai vieții. Primește binecuvântarea Lui.

Posibil răspuns al „litaniei” istoriei personale: „Imi amintesc, Doamne, și-Ți mulțumesc că ai fost prezent! Vindecă și desăvârșește speranța mea.”

Rugăciune  de consfințire:

„Tată, îți consfințesc toate aceste amintiri ale copilăriei mele timpurii, împreună cu tot ceea ce numai Tu știi. Mărturisesc acum cu credință că Tu ai fost Cel mereu Prezent, Privire neîncetat veghetoare peste mine. Știu din privirea Ta și cred că  sunt bun, ființa mea este bună, este bine că trăiesc. Îți consacru imaginea mea despre Tine, despre mine însumi, despre viață și despre oameni. Vindecă și întregește Tu încrederea și speranța din mine. Tată, Te iubesc și Îți mulțumesc. Amin!”

Adaugă, dacă poți, o decadă de rozariu, cu misterul zămislirii lui Isus în sânul Fecioarei, din adumbrirea Duhului.