Comunitatea actuala


38Comunitatea carmelitana este la Luncani încă din anul 2001 ca o comunitate stabilă.

„Fratele si sora carmelitan/a primeşte şi împărtăşeşte cu fraţii săi o carismă comună unică: trăirea în urmarea lui Isus Cristos într-o atitudine contemplativă, care îl modelează şi susţine întreaga sa viaţa de rugăciune, fraternitate şi de slujire.”

Viaţa noastră se desfăşoară într-un mod simplu. Ea este dăruită în mod total lui Dumnezeu prin rugăciune, pastoraţie (pregătind şi oferind disponibilitatea noastră la exerciţiile spirituale pentru cei care ne cer acest lucru, îndrumare spirituală, spovezi, etc.), muncă, momente de formare, de recreere şi prin tot ceea ce ne ajută să putem trăi carisma noastă carmelitană de rugăciune, frăţietate şi slujire.

Fratele sau sora carmelitan/ă este un om care, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, meditează şi păstrează Cuvântul lui Dumnezeu în inima sa. Maria este modelul adevăratului carmelitan dar şi ocrotitoarea lui. Toată viaţa sa carmelitanul încearcă să o imiteze şi să o urmeze pe Maica Domnului per care o numeste „soră şi mamă”, tocmai pentru a avea cu Ea o legatură stransă şi concretă într-o dimensiune vie şi adevărată.

Comunitatea din manastire în momentul de față este formată din cinci membrii: Pr. Mihai Augustin Folner, prior; fr. Carlo Gigli; ; Dănuţ Petrişor si Melinda Ferenzy, terţiari carmelitani.

Alaturi de membrii stabili mai sunt alti 15 tertiari carmelitani si 5 in formare pentru a deveni tertiari, care nu traiesc toti in manastire dar impreuna formam o singura familie: familia carmelitana.