Scapularul

simonestockescapolareMantia Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

Scapularul Carmelitan sau Mantia Maicii Domnului este un semn vizibil al ocrotirii Maicii Domnului în timpul vieții și în ceasul morții, pentru cel care îl poartă cu devoțiune și îl urmează pe Cristos după exemplul și sfaturile Mariei.

     În tradiția biblică Scapularul amintește de mantaua pe care profetul Ilie o dăruiește profetului Elizeu (cf. 2Re 13-14) iar în Noul Testament ne amintește de mantia cu care Maica Domnului l-a înfășat pe pruncul Isus (cf. Lc 2, 7).

     În tradiția carmelitană, ținând cont de aceste elemente biblice, Scapularul ne aminteșe de darul pe care Maica Domnului l-a făcut sfântului Simon Stock, Priorul General al Ordinului Carmelitan, în anul 1251. El, rugăndu-se Fecioarei Maria, cerând ocrotirea ei maternă, Maica Domnului, zice tradiția, i-a apărut ținând în mână Scapularul pe care i l-a oferit promițându-i că va ocroti Ordinul Carmelitan până la sfârșitul timpurilor. Toți creștinii, care o vor cinsti cu devoțiune îmbrăcând Scapularul, vor obține mântuirea iar, dacă după moarte vor ajunge în purgator, în prima ”Sâmbătă” după moarte, Ea îi va conduce în paradis, căci această zi a fost considerată de la început de creștini ca ziua Mariei.

     Devoțiunea către Sfântul Scapular s-a răspândit cu repeziciune fiind cunoscută în lumea întreagă. Acest lucru s-a datorat și faptului că Biserica, prin Magisterul Ei, a încurajat această devoțiune prin mai multe documente, scrisori sau discursuri despre Scapular.

     Un mare iubitor al Maicii Domnului și devotat al Scapularului Ei a fost Fericitul Ioan Paul al II-lea. Într-un discurs, adesăndu-se celor care poartă Scapularul, el spunea: ” … și eu port pe pieptul meu, de mult timp, Scapularul Carmelitan, din iubirea pe care o am către aceeași Mamă cerească, a cărei ocrotire o experimentăm în mod continuu …”.

     În fiecare an, în ziua de 16 Iulie, mulți credincioși devotați ai Maicii Domnului și ai Scapularului Ei vin la mănăstirea din Luncani pentru a reînnoi iubirea și fidelitatea față de Maica cerească și pentru a cere ajutor și haruri de la Isus Cristos prin mijlocirea Maicii Sale. Cei care nu au primit Scapularul și doresc să-l aibă, în acea zi, după ce s-au pregătit în mod adecvat, se îmbracă pentru prima dată cu Mantia Mariei și își propun să trăiască după exemplul Ei.

Datoria celui (celei) care primeşte în mod liber şi responsabil acest semn de credinţă, este de a fi un creştin care se roagă, care ajută pe alţii şi promovează pacea şi dreptatea între oameni.

Cine poartă Mantia cu devoţiune ş statornicie devine membru al Familiei Carmelitane, obţinând harurile spirituale ale Ordinului Carmelitan.


 

Rugaciune 1. Luminează, Doamne, inimile noastre pentru ca prin exemplul Sfintei Fecioare Maria să fim dornici de a purta Mantia pe care ne-o oferă şi cu ajutorul Său să străbatem calea sărăciei, a umilinţei, a statorniciei şi a rugăciunii, recunoscând că aceasta este cale prin care putem ajunge la Fiul său, iar astfel să devenim părtşi de moştenirea cerescă pe care El ne-a pregătit-o.

Rugaciune 2. Părinte milostiv, tu ai dăruit fiilor tăi haturi îmbelşugate; dăruindu-ne-o pe Sf. Feioară Maria, Mama Fiului Tău, ai voit să ne arăţi că Ea este şi Mama noastră, mijlocitoarea şi împărţitoarea tuturor harurilor; mântuieşte-ne prin purtarea Mantiei sale, semn al devoţiunii noastre, şi, prin angajamentul nostru de a-i imita virtuţile, condu-ne pe toţi la Muntele Sfânt care este Cristos Domnul. El care vieţuieşte şi domneşte în unire cu Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.


 

Unele indicaţii practice:

– După ce ţi-a fost înmănată pentru prima dată Mantia (Scapularul) de la preotul carmelitan sau cel care are această permisiune, poţi s-o înlocuieşti cu o medalie binecuvântată care are pe o parte imaginea Sf. Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, iar pe cealaltă parte Preasfânta Inimă al lui Isus sau Sf. Ilie (referitor la mănăstirea din Luncani).

– Acesta îl poţi schimba cu altele noi sfinţite fără să fie înmănate direct de la vreun preot.

– Fii plin de râvnă în devoţiune, dând o adevărată mărturie de viaţă creştină.

– Să faci un pelerinaj anual la Mănăstirea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel şi a Prorocului Ilie din Luncani.

– Dedică zilnic un moment de rugăciune, şi, dacă este posibil, primeşte cât mai des Sf. Împărtăşanie.

scapularAlte indicaţii practice ce se pot face zilnic, la alegere:

– participarea la Sf. Liturghie;

– recitarea Liturgiei Orelor;

– recitarea Sf. Rozariu, posibil în familie sau cu alte persoane;

– recitarea a 7 Tatăl nostru, 7 Bucură-te Marie, 7 Slavă Tatălui;

– Fapte de caritate.

Important!

Scapularul este înmânat doar de un preot carmelitan sau de un alt preot care a primit aceasta permisiune. Nicidecum de la un altul fara o autorizatie scrisa din partea membrilor responsabili ai Ordinului Carmelitan.

Primirea Scapularului înseamnă şi intrarea spirituală în familia carmelitană.