Monthly Archives: iunie2014

hi archyive

1-IMG_7460În perioada 24 – 28 Iunie 2014, 18 tineri din diferite localităţi au venit la mănăstirea noastră din Luncani pentru a trăi patru zile unice de exerciţii spirituale sub coordonarea sr. Patricia, sr. Iuliana, sr. Angela, fr. Fabian şi pr. Augustin. Tema acestor exerciţii a fost „Trăirea bucuriei evanghelice din perspectiva fericirilor”. Prima seara a fost dedicată prezentării temei şi a participanţilor. Provocaţi de sora Patricia să pună deoparte acele lucruri care îi pot deranja de la momentele de linişte şi de rugăciunea, toţi tinerii în mod liber au oferit telefoanele mobile pentru a le primi înapoi la plecare. A doua zi am intrat din plin în tema fericirilor. Tinerii au fost invitaţi să păstreze tăcerea în toate momentele din zi, chiar şi la masă, cu excepţia momentelor de împărtăşire şi de muncă în grup. Începeam ziua cu momentul de rugăciune în natură. fr. Fabian ne ajuta să conştientizăm beneficiile naturii care ne înconjoară şi de care nu ne dăm seama mereu. sr. Patricia ne ajuta să ne rugăm prin dans contemplativ iar apoi prin citirea unui psalm intram în profunzimea Cuvântului lui Dumnezeu. Am avut parte de meditaţii pentru formare spirituală şi biblică, muncă în grup şi mult timp pentru a sta singuri în tăcere doar cu Dumnezeu.

Zilnic fiecare participant se întâlnea cu un animator pentru colocviu personal. Acest moment a ajutat deschiderea interioară faţă de o persoană mai mare care să-l îndrume pe fiecare să conştientizeze importanţa confruntării spirituale cu cineva care să-l ajute să înţeleagă câte ceva din minunatul mister al lumii interioare.

Ultima seara a fost o veghe de rugăciune. S-a început acest moment la intrarea în mănăstire. Tinerii, împărţiţi în şase grupe a câte trei fiecare, au dramatizat câte o fericire. După ce auzeau de la preot îndemnul la adevărata fericire primeau o haină albă, simbolul fericirii adevărate trăite în relaţia şi în urmarea lui Cristos. Ajunşi în biserică fiecare a fost invitat să împărtăşească o experienţă din viaţa sa sau din viaţa altora prin care să se evidenţieze bucuria fericirii chiar şi în clipele de dificultate. A urmat Adoraţia Euharistică, momentul central al rugăciunii. Fiecare tânăr, în faţa lui Isus a citit propriul său Magnificat, mulţumind Domnului pentru tot ceea ce a primit în timpul vieţii şi până în prezent. Veghea de rugăciune s-a încheiat în jurul orei 24 când, fiecare, după ce a primit binecuvântarea Euharistică, s-a retras în linişte în camera sa.

Fericirea nu a fost doar tema acestor zile de har dar şi experienţa pe care a trăit-o fiecare participant. Acest lucru era clar vizibil pe feţele fiecăruia la sfârşitul exerciţiilor spirituale. Fiecare a împărtăşit bucuria pe care o simţea în sufletul său, o bucurie care se poate trăi conştientizănd faptul că fericirea se găseşte doar şi numai la Isus Cristos.46-DSCN6700

Unii tineri în aceste zile, în relaţia cu Isus dar şi prin colocviul cu animatorul personal, au putut să înţeleagă voinţa lui Dumnezeu în viaţa lor şi s-au decis să o şi înfăptuiască în mod concret.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har dăruită tinerilor.

Fie ca fericirea să nu lipsească niciodată din inima lor, iar atunci când o vor simţi absentă, ne rugăm Domnului să o regăsească şi să o recunoască prezentă în ei, în relaţia cu Isus Cristos, izvorul fericirii adevărate.

>>Vezi mai multe imagini>>

25-DSCN0071La începutul luni Mai eram cu un grup de pelerini din Bacău la Medjugorje. Însoţeam, în pelerinaj, acest grup ca preot; totuşi fără să ne dăm seama cu toţii eram însoţiţi de prezenţa Mamei cereşti care, de la plecare şi pănă la întoarcere, şi-a făcut parcă simţită prezenţa în mai multe feluri. În această experienţă profund spirituală, grupul s-a gândit să ofere ceva mănăstirii şi aşa mi-a venit ideea unei statui de la Medjugorje. Mă gândeama la ceva mai mic dar când am văzut mărimea statui dar mai ales frumuseţea ei am fost copleşit de o mare bucurie şi parcă am simţit în inimă că această statuie nu va fi ca un bibelou în mănăstirea noastră ci prin ea Fecioara Maria va aduna în jurul ei mulţi fii pentru a le împărţii haruri de la Fiul Ei Isus.

Nu trecuse mult timp că deja se putea simţii semnele acţiunii Mamei cereşti. Un mic grup se pregătea să vină la mănăstire. La început a fost un grup dintr-un mic sat apoi grupul s-a mărit, satele s-au înmulţit şi aşa în ziua de 21 Iunie 2014, după aproape o lună şi jumătate de la experienţa de la Medjugorje, un grup de aproximativ 130 de credincioşi din Cluj, Sfântu Gheorghe, Mărgineni, Bacău, Roman, Faraoani, Somuşca, Cleja (cei mai mulţi), Luncani şi din alte localităţi, au sosit la mănăstirea noastră din Luncani pentru a răspunde chemării Fecioarei Maria pentru ca împreună să-l lăudam şi să-l adorăm pe Isus Cristos.

Ziua a fost animată de comunitatea „Apostolii Iubirii Euharistice” din Cluj. Ea a început cu un moment de rugăciune având-ul mereu în centru pe Isus Cristos lăudat şi rugat prin Psalmi, cântece şi momente de tăcere, după cum de învaţă şi măicuţa noastra cerească.

Cristina, fundatoarea comunităţii „Apostolii Iubirii Euharistice” a prezentat o temă de formare spirituală despre cele cinci pietre sau arme spirituale pe care Fecioara Maria ni le propune ca arme sigure pentru a-l învinge pe „Goliat”-ul care este în fiecare dintre noi.

Nu au lipsit momente de tăcere şi de meditaţie personală dar şi răspunsuri la întrebările credincioşilor cu privire la tema propusă dar şi altele care ţin de latura spirituală a vieţii.

Credincioşii din Cleja au adus cu ei şi prânzul; sarmale gustoase care au întărit momentul fratern şi de bucurie pentru a fi împreună ca o familie lărgită având aceiaşi mamă, pe Fecioara Maria.

După-amiază ne-am reîntălnit în criptă pentru un moment de mărturii despre vindecare spirituală şi trupească ca semne ale prezenţei binevoitoare şi puternice ale lui Dumnezeu în viaţa celor care se încred în El şi îi cer ajutorul.

După o scurtă pauză ne-am adunat în biseircă; aici Cristina ne-a vorbit despre rugăciunea Rozariului şi cum să ne rugăm mai bine, iar mai apoi am început să ne rugăm toate misterele de Rozariu intercalate de cântece.

06-DSCN6556A urmat Sfânta Liturghie după care rugăciunea de vindecare; fiecare s-a rugat pentru suferinţele proprii dar şi ale celor dragi din familie şi cunoscuţi.

Ziua s-a încheiat cu Adoraţia Euharistică.

Următoarea întălnire a cinstitorilor Mamei cereşti va fi în ziua de 16 Iulie 2014, când va fi hramul mănăstirii închinată Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel. Sf. Liturghie va fi la ora 10:30 iar la sfârşit pentru cei care au cerut şi s-au pregătit cuvenit va urma ritualul de îmbrăcare Scapularului Maicii Domnului printr-o consacrare specială făcută de un preot carmelitan.

Mulţumim tuturor celor care au răspuns invitaţiei Fecioarei Maria de a veni la Luncani ca împreună să-l lăudam şi să-l adorăm pe Isus Cristos.

Mulţumim şi celor care s-au implicat ca acest pelerinaj ca el să fie rodnic, în special comunităţii Apostolii Iubirii Euharistice din Cluj care a contribuit mult pentru ca toţi să trăiască din plin fiecare moment de formare şi de rugăciune.

Domnul fie lăudat!

pr. Augustin Folner, O.Carm.

>>Vezi mai multe imagini de la eveniment>>

luncani2008024

În perioada 26 Mai – 1 Iunie 2014, în mănăstirea noastră a avut loc prima serie de exerciţii spirituale pentru Persoanele Consacrate organizate de comunitatea noastră mănăstirească.

Au participat 15 surori din diferite congregaţii ale diecezei noastre de Iaşi.

Tema a fost „Rugăciunea Contemplativă”, iar meditatiile au fost ţinute de pr. Mihai Augustin Folner.

S-a început cu meditaţia din prima zi asupra Rugăciunii; ce este ea, cum trebuie trăită, verificată şi lăsată să transforme viaţa celui care se roagă. Apoi, a doua zi, s-a intrat în meditarea rugăciunii inimii, ca o poartă spre contemplaţie. Ziua următoare s-a reflectat asupra rugăciunii contemplative creştine pentru ca apoi să se cunoască rugăciunea contemplativă carmelitană în viaţa unor sfinţi carmelitani precum sf. Tereza de Avila, sf. Ioan al Crucii, Sf. Maria Magdalena De Pazzi şi sf. Tereza a Pruncului Isus. Sâmbăta a fost dedicată reflecţiei asupra figurii Fecioarei Maria, maestră a rugăciunii contemplative.

În fiecare după-amiză a fiecărei zile s-a intrat în aprofundarea cărţii Castelul Interior scrisă de sf. Tereza de Avila.

În fiecare seară, după cină, grupul se aduna în Biserică pentru un moment de Adoraţie Euharistică; o experienţă trăită în tăcere în faţa celui care iubeşte.

Duminică, 1 Iunie 2014 s-au încheiat această serie de exerciţii urmând ca la sfârşitul acestei luni Iunie să aibă loc a doua serie de exerciţii spirituale condusă de pr. Tiberio Scorrano.